Terapihundar i arbete

Terapihunden är en hund som arbetar socialt tillsammans med sin förare (husse eller matte), för att stödja människor som är i behov av vård och omsorg. En terapihund är inte samma sak som en assistanshund. Terapihunden arbetar med många olika personer, medan assistanshunden bara arbetar åt en person. En terapihunds arbete går ut på att få patienten att må bättre, psykiskt och fysiskt, och att öka patientens motivation för att träna. Till exempel besöker den människor på sjukhus eller psykiatriska institutioner med syftet att förbättra dessa människors livskvalitet. Hundarna får ta emot mycket klappar och kelande av personer den inte känner, och måste klara av det.

Gosa får anställning som Sjöbo kommuns första terapihund

Sjöbo kommun har fått sin första diplomerade terapihund. Många timmars träning och nästan två år har det tagit för undersköterskan Ingela Svensson att utbilda Gosa, en Berner sennen. Utbildningen har skett på Terapihundskolan i Göteborg, och nu ska Gosa och hans matte arbeta tillsammans i vård och omsorgsförvaltningens HUR-grupp (hälsa, utveckling och resurs) där olika verksamheter får hjälp och stöd av Gosa på remiss. Ingela och Gosa kommer att arbeta med fysisk, psykisk och kognitiv träning för personer med olika typer av problem. Det finns många exempel på personer som har fått praktisk hjälp och förbättrad motivation med Gosas hjälp.

Utbildning av terapihundar

Man börjar med att gå igenom ett lämplighetstest för hundteamet, d.v.s. både hund och hundförare. Man testar bland annat att hunden klarar de påfrestningar som den kommer att kunna utsättas för. Blir man godkänd går man vidare till steg 2 som är en utbildning till besökshund. Det innebär att hunden gör enkla besök som normalt inte behöver dokumenteras och inte är målinriktade. Efter godkänd besökshundsutbildning kan man välja att gå vidare till steg 3 som är terapihund eller vårdhund. Utbildningen är en blandning av seminarier och distansstudier. Det finns även ett fjärde steg där man tränar sin hund till att bli skolhund, läshund eller fadderhund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Partial