Vara hundtränare

Om du älskar allt som har med hundar att göra kanske du vill bli en hundinstruktör eller hundpsykolog eller något annat som har med hundar att göra. Driva ett hundpensionat eller ett hunddagis kanske?

Utbildning

En hundtränare behöver inte ha någon formell utbildning för att kalla sig hundtränare, men det är väldigt förtroendeingivande och meriterande om den tränare man vänder sig till faktiskt har några meriter i sitt CV. Det finns instruktörsutbildningar inom Svenska Brukshundklubben för den som är intresserad.

Ska du öppna ett hunddagis eller liknande verksamhet behöver du utbildning för det. Länsstyrelsen kräver att du som öppnar hunddagis eller hundpensionat har erfarenhet och kunskap om följande:

  • Hundars beteende
  • Stress hos hundar
  • Problemhundar och problemhundägare
  • Raskunskap
  • Smittspridning
  • Enklare sjukvård
  • Djurskyddslagstiftningen
  • Ha praktik inom området på något sätt

Det finns utbildningar att gå, exempelvis hundgymnasium, och om du är för gammal för att gå på gymnasiet men har arbetslivserfarenhet och massa kurser på Brukshundsklubben i bagaget, är det en representant för Länsstyrelsen som bedömer om du har rätt kunskap och kvalifikationer för att öppna verksamheten.

Du kan använda factoring med Capcito för att fakturera dina kunder. Detta betyder att du säljer fakturan till Capcito som betalar dig och kunden i sin tur betalar till Capcito. Skulle kunden inte betala är det i de fallen fakturan är såld utan regress factoringbolaget som driver in betalningen. Du behöver alltså inte oroa dig för att inte få betalt för dina tjänster.

Verksamhet

Som företagare och hundinstruktör kan du specialisera dig på vad du vill. Du kanske tycker att problemhundar och deras problematik är intressant att jobba med, eller så kombinerar du ditt jaktintresse med allmänhetens intresse för att aktivera sin soffhund och ger kurser i viltspår och eftersök. Samverka gärna med andra tränare och slussa folk vidare om de söker hjälp inom ett område du inte är helt säker på. Tänk på att någon annan kanske vet mer, och en dag kan den tränaren komma att slussa andra vidare till dig och din speciella expertis.

Tänk på att inte ha för många deltagare per kurs du håller i. Det är alltid mycket bättre och ger deltagarna mer i utbyte om det är en lagom stor grupp. Det blir bättre för dig också, och du kan ge mer hjälp per enskilt ekipage istället för att knappt hinna hjälpa folk alls. Sådant är viktigt för ditt framtida rykte som tränare.

Tips

Träna gärna även med din egen hund. En tränare som själv är aktiv och tränar och kanske tävlar, visar automatiskt att denne är med på noterna, lever som hen lär och faktiskt kan någonting. Jobbar du mer med problembeteenden och ger enskilda lektioner och hjälp är det en fördel om du dessutom undviker störningar för hunden och hundägaren du ska arbeta med. Använd en lugn undanskymd plats till en början för att lära känna hunden och på ett bättre sätt kunna se och avhjälpa problemet.

Lycka till med din verksamhet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Partial