Tålamod och försiktighet med den nya valpen  

När man precis fått hem en valp är det några saker man bör tänka på, för att den ska få så goda förutsättningar som möjligt i livet. En av de viktigaste sakerna man kan göra är att spendera mycket tid med valpen. Om det är möjligt bör ständigt någon i familjen vara hemma med den under de första veckorna, så att den slipper vara ensam under en omtumlande och stressig tid.

Valpen har precis skiljts från sin mamma och kullsyskon och det nya hemmet är både spännande och skrämmande med sina nya dofter och okända familjemedlemmar. De allra flesta hunduppfödare brukar skicka med en filt eller liknande med mammans doft på och den ska valpen gärna få behålla åtminstone någon månad eftersom den innebär en trygghet.

A little Beagle puppy is sleeping

Det är också av vikt att valpen börjar tränas tidigt. I en del fall är den redan rumsren när man får hem den, medan man andra gånger får träna valpen att säga till när den behöver gå ut och göra ifrån sig. Alla valpar behöver också koppeltränas, så att de lär sig att halsband och koppel inte är någonting farligt och att de inte ska dra eller bita i kopplet. Medan valpen fortfarande är ung är det lämpligt att vänja den vid att klippa klorna, bada och borsta tänderna så att hygienen lätt kan skötas resten av dess liv. Speciellt kloklippning är någonting valpar brukar ogilla, men de lär sig snabbt och när de väl känner sig trygga med proceduren, är det någonting som hänger med hela livet.

Man bör också ha i åtanke att skelettet fortfarande är mjukt och växer på den lilla valpen och därför kan det vara skadligt med överdriven motion. Fram till ungefär ett års ålder ska långpromenader och olika former av belastning undvikas, så att valpen inte stukar tassen eller gör illa sig på andra sätt. Den bör lyftas ur och i bilar, inte klättra i hala trappor och om den leker med andra, större hundar är det viktigt att ha uppsikt så att den inte kommer i kläm under leken.

När valpen blivit lite äldre, kan den lätt följa med på det mesta såsom agility och joggingturer utan problem. Så genom att sköta om sin valp från dag ett belönas man med en mångsidig och lojal livskamrat under en lång tid framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Partial