Så tvättar du din hund

Som hundägare vet du att det är nödvändigt att då och då tvätta din hund – till exempel när den har rullat sig i något mindre smakligt under en promenad. Men det är faktiskt i princip den enda gången då du ska tvätta din hund. Hundens päls mår annars bäst av att tvättas så sällan som möjligt. Det beror på att hunden har en känslig bakterieflora i sin päls som fungerar som en skyddsbarriär för dess hud. Om du tvättar din hund för ofta kan du med andra ord skada barriären och göra hunden mer känslig för hudsjukdomar och andra problem, till exempel klåda. Det kan också göra att hunden luktar illa, vilket ju är precis det som många vill avhjälpa när de tvättar sin hund.

När och om du ändå ska tvätta din hund underlättas processen enormt om du har ett någorlunda stort badrum med ett badkar – i alla fall om du har en medelstor eller stor hund. En liten hund, som en chihuahua eller en dvärgpinscher, kan man enkelt tvätta i duschen eller till och med i handfatet, men en stor hund kräver mer utrymme än man tror. Det kan snabbt bli trångt och blött i badrummet när man ska tvätta en rottweiler, en labrador eller en schäfer. I samband med att du köper en av dessa raser kan det därför vara en bra idé att också investera i ett badkar, om du inte redan har ett. Du hittar badkar och all annan form av badrumsinredning på Buildor.se.

puppy-1022421_960_720Eftersom du bör tvätta din hund så sällan är det en upplevelse som hunden aldrig riktigt kommer att vänja sig vid, vilket gör att det är viktigt att göra omständigheterna kring tvätten så lugna och trygga som möjligt för din hund. Det är till exempel bra att stänga badrumsdörren, för att hunden ska känna sig tryggare, och att tala lugnande med hunden om den verkar rädd eller orolig. Det skadar heller aldrig om du har med dig några hundgodisbitar att locka och belöna hunden med. Om du ska tvätta hunden i badkaret kan det också vara en bra idé att lägga ut handdukar på botten för hunden att stå på, eftersom den kan tycka att det hala underlaget i badkaret är obehagligt.

För att tvätta hunden ordentligt behöver du schamponera dess päls. Det är då viktigt att välja ett mycket milt schampo, som är så skonsamt som möjligt för hundens päls och bakteriefloran. Det finns ett flertal schampon som är särskilt anpassade för hundar. När du schamponerar ska du också tänka på att aldrig schamponera hundens huvud, eftersom ögonen och öronen är mycket känsliga för infektioner. Om du vill tvätta din hund även på huvudet och i öronen är det bättre att använda en fuktad trasa.

Efter schamponeringen är det viktigt att skölja ordentligt så att det inte finns några schamporester kvar i pälsen. Även om hunden tycker att det är obehagligt att bli tvättad ska du ta dig tid till sköljningen och inte skynda igenom den för att snabbt bli klar. Då är det bättre att belöna hunden ordentligt efter badet istället, till exempel genom gos och kel och genom att leka med hundens favoritleksak. Låt bara hunden ruska av sig först, och torka av pälsen lätt med en handduk, så undviker du att få vatten och blöta tassavtryck över hela hemmet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Partial