Problem vid avel

Oavsett vilket djur man vill avla på kan oförutsedda saker hända. Många problem kan uppstå när man håller på med avel. Djur kan bli sjuka, eller få andra problem som gör att de plötsligt inte är aktuella för avel längre. Det finns också vissa raskorsningar och individer som inte alls är lämpliga att användas i avel på grund av olika anledningar. De kan vara olämpliga storleksmässigt eller kroppsbyggnadsmässigt. De kan också ha ett psyke som inte är lämpligt för avel. Gällande djur inom jord- och lantbruk har också föräldrarnas anlag för till exempel äggläggning, mjölk med mera betydelse.

Avel på korsningsraser

allt fler röster höjs för att man inte bör avla på djur av korsningsraser. Avel på bondkatter är mycket omdiskuterad i kattvärlden. Vissa menar att bondkatter är mycket friska och starka individer som det inte är fel att avla på. Andra menar att bondkatterna är inavlade och därför inte passar att använda i avel eftersom risken att sjukdomar och andra defekter ska uppkomma är stor. Inom andra djurarter korsas ofta olika raser. Ibland blir resultatet bra, och ibland blir det mindre bra. I det fall man får fram en lyckad korsning vill många fortsätta avla vidare och korsa den nya rasen med andra raser. Dock menar många att man ska undvika att köpa korsningar ut andra eller tredje generationens kull.

Om problem uppstår

Om man ska hålla på med avel är det bra att vara påläst. Om något händer kan det vara bra att ha vissa grundkunskaper. Om ett djur får skador i samband med eller på grund av aveln kan det vara bra att ha kontakt med veterinären. Ibland kan ekonomin vara knapp, speciellt när det gäller oförutsedda utgifter. Om man behöver kan man ansöka om ett snabblån till veterinärkostnader. Då kan man hjälpa sitt sjuka djur även om ekonomin för tillfället inte är så bra. Om något går fel vid avel är det lätt att tänka att det är djurägarens fel. Så är dock inte alltid fallet. Precis som vid människofödsel kan oförutsedda saker hända under djurets dräktighet och under förlossningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Partial