Pälsvård för hundar

Hunden är människans bästa vän och en älskad familjemedlem. Som hundägare vill du ge din hund det allra bästa och se till att hunden får allt den behöver. Utöver kloklippning är det viktigt att ta hand om din hunds päls. Beroende på vilken hundras du har kräver pälsvård mer eller mindre insatser. För hundar med längre päls kan du behöva få din hund trimmad för att undvika knutor och trassel vilket orsakar hunden obehag. Andra hundar kräver borstning ofta och med speciella borstar. Om din hund lyckats smutsa ned pälsen ordentligt behövs oftast ett bad för att komma tillrätta med det hela.

Pälsproblem hos din hund

Bland de vanligaste pälsproblemen hos hundar är knutor och trassel, något som oftast löses genom att trimma hunden eller genom rigorös borstning. Vilken sorts borste du bör använda beror på vilken sorts päls din hund har. Du bör exempelvis inte använda en räfsliknande borste på en

Closeup cute Yorkshire grooming , woman holding scissors above dogs head

hund med lång päls bestående av mjukt hår. Eksem kan också leda till problem med pälsen. Din hund kan få eksem till följd av allergi mot vissa födoämnen men även om du badar din hund för ofta eller om hunden inte har tvättats efter bad i saltvatten. Rävskabb kan smitta hundar och ge stora problem. Medel mot skabb finns på apotek och kräver flera behandlingar.

Att rengöra din hunds päls

Om din hund har blivit ytligt smutsig av exempelvis lera, kan du rengöra pälsen genom att torka av din hund med en våt handduk och sedan borsta pälsen när den har torkat. Skulle din hund ha lyckats smutsa ned sig ordentligt blir en dusch aktuell. Det är lättast att göra i ett badkar och själv bör du sätta på dig kläder som inte är ömtåliga då du snabbt kan bli våt. Se till att du använder ett lämpligt hundschampo för att minimera risken för irritation på huden hos hunden. Du bör också ha i åtanke att en hund har ett naturligt fettlager i pälsen som skyddar den mot kyla. Det är därför inte lämpligt att duscha din hund vintertid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Partial