Hundutställningar

En hundutställning är först och främst en avelsutvärdering och ett redskap för att sortera ut hundar som inte håller måttet i det fortsatta avelsarbetet, men i modern tid har det även blivit en hundsport och hobby för den vanliga hundägaren och inte endast för den nogräknade uppfödaren.

Gå på hundutställning

Att bevittna en hundutställning är för den oinsatte ett tämligen förvirrande arrangemang som till en början verkar helt obegripligt. Det är hundar och domare överallt, trimbord och kavajer, burar och tält och väldigt många campingstolar. En stor fördel att gå på en utställning innan du skaffar hund är att du får möjlighet att titta på och bekanta dig med otroligt många olika raser och se hur de ser ut i verkligheten. Det kan underlätta ditt beslut om vilken ras du vill ha och du kan prata med folk som äger hundrasen av intresse och även knyta kontakter med uppfödare. Ett hett tips är alltså att besöka en utställning och prata med folk för att säkerställa att det är rätt ras för dig.

Om du har varit på en utställning någon gång vet du att det finns tre sorters folk. De som ställer ut sin hund, de som bedömer hunden och de som likt marknadsknallar har montrar och bord med saker till salu, allt ifrån utställningskoppel till pälsvårdsredskap och hundgodis.

På en hundutställning kan godis med tryck vara en suverän reklamgimmick. De allra flesta hundägare som är på en utställning kan behöva något stärkande och gott mellan varven, och det är ett bra sätt för dig som har ett företag inom hundvärlden att väcka lite extra uppmärksamhet hos besökarna.

Ställa ut din egen hund

Har du redan en hund med stamtavla? Då kanske du vill prova att ställa ut den för att ta del av utställningscirkusen. Det är inte svårt alls. Det enda som krävs är tålamod, en renrasig hund och ett gott humör. Brukshundsklubbarna runt om i landet brukar arrangera mindre utställningar som är perfekta för nybörjaren. Leta på nätet efter utställningar, anmäl, betala och vänta. Se till att din hund är ren och fin med klippta klor och borstad eller trimmad päls och att du har vant den vid att gå i koppel och halsband innan det är dags. Hunden ska även vara vaccinerad, och på utställningsdagen infinner du dig på utsatt tid och plats. Sedan väntar du, tittar på andra och är lite nervös. När det är din tur (håll koll på din nummerlapp) går du in i ringen med din hund och visar upp den för domaren. Det är en klar fördel om hunden står snyggt och stilla tillräckligt länge för att domaren ska kunna titta på den och bilda sig en uppfattning om den.

Kanske tycker domaren att just din hund är något extra och vill se den igen, så att ni tävlar vidare, eller så anser domaren att den inte hade sin bästa dag idag. Det spelar ingen roll vilket det blir eftersom det är samma lilla kompis du har med dig hem igen. Nu vet du vad du ska öva på och då går det bättre nästa gång.

Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Partial