Hundar och sömn

Sömn är livsviktigt för människor. Faktum är att man har kunnat se att sömnlöshet leder till döden lika snabbt som svält. Om möjligt är dock sömn ännu viktigare för hundar, eftersom de behöver betydligt mer sömn per dygn än människor. Vuxna människor rekommenderas sova mellan 7 och 9 timmar varje natt, medan en vuxen hund bör sova mellan 12 och 18 timmar per dygn. För yngre hundar är siffran ännu större: en unghund bör sova mellan 16 och 20 timmar per dygn, och en valp kan sova i princip dygnet runt. För vem har inte sett en hundvalp som plötsligt har somnat mitt i lek med sina syskon, eller i matskålen direkt efter att den ätit?

Precis som hos människor leder sömnbrist hos hundar till olika negativa konsekvenser som är skadliga för hälsan, som stress och försämrat immunförsvar. Som hundägare är det därför viktigt att man är uppmärksam på olika symptom på sömnbrist. Det kan till exempel yttra sig som att hunden blir känslig för beröring och ljud, att den överreagerar på smärta och att den blir lättirriterad och aggressiv. En typ av hund som är i riskzonen för att drabbas av sömnbrist är små hundar, eftersom vi oftast har mindre pli på dem; en stor hund som springer runt och hoppar är i vägen och får en tillsägning om att vara still, medan en liten hund får hållas.

Hur kan man då se till att ens hund får tillräckligt med sömn, och tillräckligt bra sömn? Var hundar sover bäst är individuellt. Många hundar tycker om att ha ett hörn i huset för sig själva, en plats dit de kan gå när de vill vara i fred, som är lite avsides från allt annat, och där de vet att ingen människa kommer och stör dem. Andra hundar föredrar att sova så nära sina människor som möjligt. I de fallen kan det vara bra att placera en hundkorg bredvid sängen, till exempel, eller vid soffan i vardagsrummet. Åter andra hundar sover bäst i sängen tillsammans med sin husse eller matte (eller båda). I de fallen kan man behöva köpa en större säng för att alla ska få plats bekvämt om nätterna, särskilt om man har en större hundras. Du hittar sängar för alla smaker och som passar både hundar och människor på Sleepo.se, så att alla, oavsett om man har två eller fyra ben, kan få en god natts sömn.

Man ska dock även se upp för om hunden sover alldeles för mycket. En vuxen hund som sover lika mycket som en valp mår till exempel sannolikt inte så bra. Det kan vara en effekt av att hunden inte aktiveras tillräckligt, till exempel att man inte tar tillräckligt många eller tillräckligt långa promenader med hunden. För att en hund ska må bra behövs en balans av aktivitet och vila – precis som hos människor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Partial