Fyrbenta terapeuter  

På äldreboenden och sjukhus förekommer ibland så kallade vårdhundar. Det är hundar som gått en ettårig utbildning för att lära sig umgås med äldre och sjuka människor. Ett besök av en vårdhund är dels en social händelse, då man vid besök ofta dukar upp med fika och umgås med varandra samtidigt som man spenderar tid med hunden, dels har det såväl kort- och långsiktiga positiva effekter på de besöktas mående.

 

Innan hunden får arbeta inom vården ska den lämplighetstestas. På så vis garanterar man att vårdhunden är Teddy is unwell again, Branston MD and Twiglet to the rescue.glad, social, pigg och tolerant och därmed går mer på att bli klappad, utan att själv vara för energisk och påfrestande för de som saknar ork. Den sitter gärna still under långa perioder, så att den som vill kan umgås med den utan att behöva gå omkring eller böja sig ner; någonting som ofta är svårt för äldre och sjuka. Hunden ska också vara anpassningsbar och får gärna vara lite lekfull av sig när den umgås med personer som orkar med det.

I de fall den besökta personen är relativt fysiskt pigg, hjälper hunden då till med att öka den fysiska aktiviteten, något som är bra för balans, leder och muskler. Den lugnande och uppmuntrande effekten av ett vårdhundsbesök är så effektiv att det i många fall kan ersätta ångestdämpande medicin och på så vis minska problem med biverkningar av dessa. Hundarna har även andra positiva inverkningar som att uppmuntra träningen av talförmågan, motoriken och minnet hos de med nedsatta förmågor, och utsöndringen av hormonet oxytocin leder till bättre immunförsvar och lägre blodtryck, vilket kan bidra till ett friskare och längre liv.

Terapihundar hos polisen

I USA har terapihundar använts som stöd åt framförallt sexuellt utnyttjade barn under lång tid, men användandet av hund vid förhör och rättegångar är fortfarande ovanligt i Sverige, även om försök påbörjats och användningen hoppas bli mer utbredd. Hundens betryggande och uppmuntrande effekt gör det enklare att tala om svåra händelser, speciellt för barn, och kan därför underlätta vid förhör av brottsoffer och leda till att den förhörda personen blir mer öppenhjärtig. Med en hund i samma rum gör den avslappnande effekten att man lättare minns smådetaljer som kan hjälpa utredningen, så förutom att vara ett stöd för den brottsutsatte kan terapihunden indirekt hjälpa till med att lösa brott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Partial