Den äldre hundens behov  

Förr eller senare blir alla hundar äldre och med åldern kommer olika krämpor som värkande leder, trötthet, dålig syn och hörsel eller sämre minne. Det gäller att visa hänsyn när hunden inte längre orkar lika mycket och respektera att den behöver vila längre och oftare. Vid vilken ålder en hund börjar bli gammal och känna av konsekvenserna av att bli äldre, varierar beroende på hundens storlek, ras och individuella förutsättningar. En generell riktlinje brukar vara tioårsåldern, något år senare för mindre hundraser och något år tidigare för större.

Om man sedan valptiden varit noga med att sköta om hunden, och regelbundet gjort rent tänderna, vaccinerat den och så vidare, har den bättre förutsättning för att åldras så smärtfritt och värdigt som möjligt.

 

Många äldre hundar får problem med stela och ömmande leder, precis som människor ofta får på ålderns höst. Detta kan avhjälpas genom att hunden har tillgång till en varm och mjuk Senior woman walking her beagle dog in countrysidebädd eller filt att vila på, eftersom värmen är skön för onda leder och muskler. Annat som kan vara till hjälp är lätt massage av hela hunden, och då framförallt de delar av kroppen som smärtar, eftersom det leder till ökad blodcirkulation och kan hjälpa till med att minska inflammation. Det finns också kosttillskott för äldre hundar, som till exempel glukosamin, och dessa kan hjälpa till med att bygga upp nedslitet brosk och ligament för att på så vis ge smärtlindring och ökad rörlighet. I samråd med veterinär kan även olika typer av sjukgymnastik som exempelvis vattengymnastik testas, för att träna upp försvagade muskler utan att slita på leder och skelett.

När hunden börjat åldras kan det vara rekommenderat att hålla extra koll på den när man går sina promenader. Då åldrandet satt igång kan en del hundar bli tillfälligt förvirrade och glömma bort vad de höll på med eller vart de är på väg, i sådana fall kan en lösspringande hund lätt skada sig. De kan också bli oroliga vid förändringar, så man bör inte ändra på deras bäddar eller andra saker de fäst sig vid, eftersom de då blir av med en viktig känsla av trygghet.

Om man sköter sin hund så väl som möjligt, och har tur med hundens genetiska förutsättningar, kan den få ett långt och lyckligt liv tillsammans med sin familj. Ålderdomen kan vara fylld av glädje och gemenskap och bli guldkanten i hundens liv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Partial