Att ta en omplaceringshund

Det finns flera olika sätt att skaffa hund. Det är möjligt att köpa en valp, vara fodervärd, köpa en vuxen hund eller ta över en hund ifrån någon annan. Oftast när det gäller vuxna hundar är det fråga om en omplacering som inte kan bo kvar i sitt tidigare hem, eller kanske en hund ifrån ett annat land.

Se upp med utländska hundar!

Att ta en hund ifrån en omplaceringsverksamhet utomlands kan vara ett lotteri. Det kan gå hur bra som helst och du kan få dina drömmars hund, men det kan vara ett riktigt jobbigt äventyr också. Innan du bestämmer dig för att öppna hjärtat för en hund i ett annat land, eller en utländsk hund som kommit hit och bor i jourhem bör du ställa dig frågan om du har råd med en sådan hund. Veterinärvård är dyrt, och hundar som inte varit försäkrade innan fyra månaders ålder har ofta sämre villkor när de ska försäkras. En så kallad gatuhund kan ha diverse skador, och om den är skadad sedan tidigare och fått vård för en viss sak, kan ditt försäkringsbolag lägga in en reservation att problem som uppkommer senare men som kan vara relaterade till den gamla skadan inte är något som de tänker ersätta dig för. Det betyder att du kommer att behöva betala veterinären helt ur egen ficka. Du vet heller inte riktigt vad hunden faktiskt har varit med om då de flesta gatuhundar säljs med en snyfthistoria.

Var observant kritisk till omplaceringsorganisationerna som verkar utomlands. Det har förekommit att hundars papper och pass samt veterinäruppgifter som vaccinationer har förfalskats, så det kan teoretiskt sett vara en väldigt sjuk hund du får in i landet och hem till dig. Skulle nu din gatuhund bli sjuk eller skadad och försäkringen inte täcker så kan du ta hjälp av Lånakuten för att jämföra olika lån och lånegivare på nätet om du vill låna pengar till din hunds veterinärvård. Det mesta går att lösa, bara du tänker igenom allt noga och förstår vad du ger dig in på. En gatuhund med tråkiga erfarenheter av människor är inte det lättaste att handskas med.

En svensk omplacering

Det finns många omplaceringar i Sverige också, och fördelen där är att de oftast har lite bättre dokumentation gällande sjukdomar och att de redan kan vara försäkrade. Du hittar omplaceringshundar på olika köp och sälj-sajter och även på olika hundstall och omplaceringshem. De finns i alla åldrar, raser, storlekar och pälsvarianter och många är väldigt trevliga och problemfria.

Att tänka på

Se till att ordentliga papper skrivs. Vem köper och vem säljer? Kontrollera även att det är rätt hund, att hundens chipnummer överensstämmer med passet eller pappren, och förhör dig om hundens historia. Ha gärna hunden på prov för att upptäcka om det fungerar eller inte, för en omplaceringshund har ofta olika beteenden som människan tycker är jobbiga. Det kan vara utfallsproblematik, under- eller överstimulering eller liknande. Många hundar är dessutom dåligt uppfostrade. Har du tid och kunskap för att hantera en hund som har problem? Om ja, kör på och njut av en ny bästis!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Partial