Aggressiva kamphundar

Vi läser mer och mer om så kallade aggressiva kamphundar som kommer springande lösa och attackerar andra hundar och ibland även människor, med ofta allvarliga skador som följd. Ofta är det dock svårt att få tag i hunden och göra något åt saken. I en akut situation kan det vara svårt att säga exakt hur en anfallande hund sett ut eller vems den varit. Det kan då vara omöjligt även för polisen eller djurskyddet att ingripa i situationen och göra något åt det som hänt. Om en hundägare får flera anmälningar mot sig angående sin hund kan dock ofta polis eller liknande agera med hjälp av lagen och antingen omplacera hunden eller ordna så att den avlivas. Detta gäller dock alla hundraser och inte bara de så kallade kamphundarna som många gånger får skulden när någon eller något blivit skadat av just en hund. Men hur kan man förhindra dessa skador?

Ofta ägarens fel

När man hör om aggressiva hundar är det ofta lösspringande hundar som attackerar. Genom att inte ha sin hund lös, kan man alltså förhindra att den kan attackera någon annan. Om man har en ras av kamphundstyp, och som kanske även kommer från ett hem där den tränats till att kampa och liknande är det kanske inte en så bra idé att släppa den hunden lös i ett sammanhang där man kan riskera att stöta på andra människor, djur eller hundar. Om man har en hund som visat aggressiva tendenser kan det vara bra att hålla den kopplad, med ett rejält koppel, tills man vet varför hunden agerar som den gör. Om man har en aggressiv kamphund kan den behöva använda en munkorg, både för sin och för andras säkerhet. Veterinärer och liknande föredrar ofta om en hund med argt beteende har försetts med munkorg redan innan den kommer in till kliniken eftersom det ofta är både andra djur och människor i väntrummet. Men vad gör man om något händer och hunden attackerar någon?

Om något händer

Om en kamphund får för sig att attackera någon eller något måste man först och främst få bort hunden, med våld om så behövs. Eftersom dessa hundar ofta har mycket kraftiga käkar kan deras tänder orsaka mycket stora skador. Därför måste man med en gång se över hur allvarligt skadad den eller det attackerade blivit. Om hunden inte lyckats bita utan bara kastat omkull en och man råkat slå ut några tänder är det bra att se över munnen. besök en akut tandläkare om några skador syns. Om bitskador finns är det bra att genast uppsöka en läkare för att få en ny stelkrampsspruta, antibiotika och omläggning av såren. Är dessa sår djupa, kan de även behöva sys. Om hunden bitit rejält kan man även behöva läggas in för sårvård och kanske eventuellt operation. Om det är ett djur som bli attackerat kan det sluta mycket olyckligt. Är det ett litet djur, kan det avlida av sina skador.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Partial